PAUSE HERE

02 September 2014

 Kebaikan buah-buahan tempatan daripada buah-buah luar Negara
            
            Buah-buahan tempatan ialah buah-buahan yang ditanam di negara sendiri. Buah-buahan tempatan seperti jambu, nangka , betik dan lain-lain lagi senang diperoleh. Manakala buah-buahan luar Negara ialah buah-buahan yang berasal dari luar Negara seperti epal, anggur, kiwi dan lain-lain.     
      
Buah-buahan tempatan mempunyai khasiat yang setanding malah ada yang lebih baik lagi berbanding buah-buahan luar negara. Kita boleh memperoleh buah-buahan tempatan yang lebih segar tanpa bahan pengawet. Ini dapat meningkatkan tahap kesihatan yang lebih baik berbanding makan buah-buahan luar negara yang mempunyai bahan pengawet yang boleh menjejaskan kesihatan kita.

            Kita dapat menjimatkan belanja dengan memakan buah-buahan tempatan kerana harga yang lebih murah  berbanding buah-buahan luar negara. Dengan itu, kita dapat khasiat dengan memakan buah-buahan tempatan dengan mudah.Kebanyakan rakyat termasuk rakyat berpendapatan rendah  mampu membeli buah-buahan tempatan berbanding buah-buahan luar negara yang lebih mahal harganya.

            Sehubungan itu, kita dapat meningkatkan ekonomi negara kita. Pendapatan para petani kita yang mengusahakan tanaman buah-buahan tidak terjejas malah semakin meningkat. kita dapat membantu para pengusaha  tanaman buah-buahan meningkatkan produktiviti mereka.

            Jelaslah bahawa makan buah-buahan tempatan lebih baik daripada makan bauah-buahan luar negara. Buah-buahan tempatan mampu membekalkan serat dan vitamin yang baik untuk badan.


KLIK MUAT TURUN

1 ulasan: